Aluevaalit ovat ratkaisun paikka lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin kannalta. Nyt tarvitaan suunnanmuutos!
Vaikka suurin osa Suomessa asuvista lapsista voi hyvin, eriarvoisuus lasten hyvinvoinnissa on syventynyt. Huonosti voivat lapset ja nuoret voivat yhä huonommin. Lasten ja perheiden palveluihin tarvitaan suunnanmuutos.
Tule lasten puolelle! Äänestä ehdokasta, joka sitoutuu parantamaan lasten ja nuorten palveluita.
Aluevaalit koskettavat lähes miljoonaa Suomessa asuvaa lasta. Hyvinvointialueet vastaavat alueellaan kaikista lasten, nuorten ja perheiden sosiaali- ja terveyspalveluista, esimerkiksi kouluterveydenhuollosta, mielenterveyspalveluista, perheiden arjen tukipalveluista ja lastensuojelusta.
Ennaltaehkäisyyn panostettava, palvelujen pitää olla helpommin ja nopeammin saatavilla
Kokosimme muutamia esimerkkejä tilanteista, joissa lasten ja nuorten palvelut eivät toimi riittävän hyvin, sekä ratkaisuja suunnanmuutokseksi.
Ennaltaehkäisevät palvelut helpommin saataville
- Lapsiperheistä 3 % saa kotipalveluita arjen tueksi ja 10 % saa toimeentulotukea. Toimeentulotuki, jonka pitäisi olla viimesijaisin tuen muoto perheille, on yleisempää kuin ennaltaehkäisevä kotipalvelun tuki.
SUUNNANMUUTOS: kotipalveluiden kaltaisten ennaltaehkäisevien palveluiden käytön tulee olla suurempaa kuin viimesijaisten tukien käyttö.
Apua ongelmiin ajoissa
- Sijoitetuista nuorista, joiden ongelmien taustalla oli päihdeongelmia, vain 35 prosenttia sai päihdeongelmaansa apua. (HuosTa-hankkeen päätulokset, 2016)
- Perusterveydenhuollossa ei kyetä antamaan mielenterveysongelmista kärsiville lapsille riittävää tukea ja apua ja palveluja, vaan heidät ohjataan erikoissairaanhoitoon. (Kela, THL, 2018)
SUUNNANMUUTOS: jokaisen lapsen ja nuoren on saatava apua ongelmaansa ajoissa.
Tarvittava tuki jokaiseen lapsuuden vaiheeseen
- 16–17-vuotiaiden lasten ikäryhmässä huostassa olleiden osuus on selvästi suurempi kuin nuoremmissa ikäryhmissä. (THL 2021) Samaan aikaan teini-ikäisten lasten perheille tarjottu tuki on olematonta.
SUUNNANMUUTOS: lasten ja huoltajien on saatava tukea kaikissa niissä lapsuuden ja nuoruuden vaiheissa, kun tarvetta on.
Riittävät resurssit koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuoltoon
- Yli viidennes 8.- 9.-luokkalaisista ei ole saanut tarvitsemaansa tukea ja apua koululääkäriltä lukuvuoden aikana. (Kouluterveyskysely 2021)
SUUNNANMUUTOS: Palveluiden on oltava lähellä lasta, mutta se ei vielä riitä. On varmistettava, että esimerkiksi koululääkäreitä ja koulupsykologeja on riittävä määrä, jotta palveluita pystytään tarjoamaan kaikile niitä tarvitseville lapsille nopeasti ja sujuvasti.